Konkurs kulinarny "Zgotuj sobie sukces"
Reprezentacja Zespołu Szkół Nr 1 - z powodzeniem wzięła udział w IV edycji ogólnopolskiego prestiżowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska - "Zgotuj sobie sukces" 2012, zdobywając bardzo wysoką - 6 lokatę.
W tegorocznej edycji konkursu, wzięło udział 56 drużyn z całej Polski, w tym team z Zespołu Szkół Nr 1 im. M. Skłodowskiej - Curie reprezentowany przez uczniów: Dawida Bugajewskiego i Daniela Wrzoska pod kierunkiem p. Bogusławy Pawelskiej - Kozon
Dobrze zgrane zespoły, oryginalne pomysły na potrawy, wymagająca konkurencja i duża dawka adrenaliny tak w skrócie można opisać ogólnopolski konkurs "Zgotuj sobie sukces".
Zmagania trwały dwa dni, pełne wrażeń, nowych doświadczeń i inspiracji. W czwartek 15 XI od godziny 9.30 odbywały się półfinały. W szranki stanęły 24 drużyny. Uczniowie naszej szkoły jako jedna z 12 drużyn zakwalifikowali się do finału, który miał miejsce w piątek, dzień później.
To było ogromne wyzwanie: Black Box z dobranymi przez Jury produktami, z których według własnej fantazji i umiejętności uczniowie mieli przygotować danie zasadnicze i deser w ilości po 6 porcji. Obowiązkowo należało użyć: polędwiczki wieprzowej, zielonych bananów, buraka, zielone jabłko, orzechy, kawę instant, kaszę pęczak. Nasz zespół przygotował roladki z polędwiczek wieprzowych z sosem śmietanowym, puszystymi buraczkami i puree z brokułów podane na kaszy pęczak, zaś na deser -czekoladową fantazję z pistacjami i bita śmietaną
Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Jednocześnie popisy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych, którzy przyznali swoją nagrodę za najbardziej kreatywne danie. To daje pełną gwarancję obiektywności i bardzo wysokiego poziomu konkursu. Wszystko odbywa się zgodnie ze standardami WACS (World Association of Chefs Societies - Światowe Stowarzyszenie Kucharzy).
Skład jury:
Grzegorz Kazubski - szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy Makro, organizator i inicjator konkursu.
Kurt Scheller - Honorowy Prezes OSSKIC,
Stefan Lanz - Conseille Culinaire Chaine des Rotisseurs (Szwajcaria),
Jarosław Uściński - właściciel restauracji Moonsfera w Centrum Olimpijskim, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
Dariusz Zahorański -Executive Chef
Piotr Adamczewski - krytyk kulinarny, autor książek kucharskich i dziennikarz tygodnika "Polityka".
Podczas konkursu jury wspierał także Robert Sowa.
Ten prestiżowy konkurs to również okazja by osobiście poznać inne konkurencyjne drużyny ze szkół w całej Polsce, oraz zespół Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów, która w tym roku w Erfurcie na Olimpiadzie Kulinarnej zdobyła brąz.
Reasumując należy stwierdzić, iż reprezentacja z Zespołu Szkół Nr 1 została sklasyfikowana w tym prestiżowym konkursie kulinarnym na bardzo wysokiej 6 pozycji. W tyle za nimi zostały inne zespoły z renomowanych szkół gastronomicznych z całej Polski, jak Kraków, Szczecin, Katowic, Bielsko - Biała, Rybnik, Jelenia Góra i in.
Możemy być dumni z naszych uczniów, dzisiaj już absolwentów. Godnie reprezentowali szkołę, gotując w innych, jakże trudnych warunkach, pod presją czasu i na oczach bardzo wymagających jurorów. Okazało się, że takie, dość stresujące warunki, nie paraliżowały ich lecz stanowiły doping dla pomysłowości i wykorzystania wiedzy i umiejętności w praktyce.
Ten sukces zapewne przełoży się na ich dalsza karierę zawodową, i na pewno zostanie doceniony przez przyszłych pracodawców.